Elke festival, concert of evenement is anders. Er zijn geen universele tips of regels opgesteld die voor jou als eventfotograaf op elk evenement of festival gelden. Sommige artiesten willen bijvoorbeeld helemaal geen fotografie tijdens hun show. Andere artiesten of evenementen gunnen fotografen alleen de eerste 3 nummers de tijd om hun werk te doen. Daarom is de belangrijkste regel: houd je aan de regels die het festival opstelt. De regels die ik in dit artikel weergeef, zijn bedoeld als richtlijn. Voor het artikel sprak ik verschillende DJ’s, stagemanagers en artiesten over dit onderwerp en ik geef je de belangrijkste bevindingen uit mijn mini-onderzoek. Zodat jij deze tips kan gaan toepassen tijdens het fotograferen van jouw volgende concert, festival of event.
Tip 1. Haal de artiest niet uit zijn flow tijdens het fotograferen van het festival
Of je nu twee nummers aan elkaar aan het mixen bent, of een muziekinstrument aan het bespelen bent. Muziek maken draait om ritme. Hoe meer een artiest in een flow kan komen met het ritme, hoe beter zijn optreden zal zijn.
Stel je voor. Je bent lekker aan het werken. En ineens hoor je een collega achter je het volgende vragen. “Heb je even 1 seconden voor mij om een vraag te beantwoorden?” In principe denk je, ja dat kan wel want het duurt toch niet lang. In het boek Focus Aan/Uit van Mark Tigchelaar omschrijft hij dat je er altijd vanuit moet gaan dat dit proces langer dan een seconden gaat duren. De afleiding zorgt er voor dat je hersenen zich tijdelijk op iemand anders moeten concentreren. En het terugkomen in dezelfde flow kan soms wel 10-15 minuten duren.
Tip 2. Stel jezelf voor als de fotograaf aan de stagemanager
De stagemanager heeft de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Hij is de contactpersoon tussen alle mensen backstage en onstage. Hij is de schakel tussen de artiesten, tourmanagers, techniek, runners, en alle andere mensen die zichzelf backstage bevinden.
Een stagemanager kan je vaak herkennen aan zijn non-verbale houding. Omdat hij het overzicht moet houden zal die waarschijnlijk vaker om zich heen kijken dan een gemiddeld persoon backstage. Hij zal waarschijnlijk met veel verschillende mensen in gesprek zijn en een oortje in hebben. Wanneer ik ergens backstage aankom loop ik altijd direct naar die persoon toe. Ik stel mijzelf voor en onthoud zijn of haar naam. Ik heb vernomen dat veel festival fotografen dit niet of nauwelijks doen. Ik merk ook altijd aan de vrolijke reactie van een stagemanager dat ze het enorm op prijs stellen. Ik vraag ook altijd of er nog speciale dingen zijn waar ik rekening mee moet houden wanneer ik op het podium een foto maak. Zo begin je de samenwerking op een fijne manier.
Tip 3. Hou rekening met de tourmanager van de artist
Tourmanagers zijn er in veel verschillende vormen en mate. Zo heb je de buurjongen die eigenlijk alleen gevraagd is om te rijden en backstage een leuk verhaal wilt ophangen, maar eigenlijk niemand lastig valt. Of de neef van de artiest die niet betaald krijgt en dit probeert te compenseren door zichzelf overal mee te bemoeien. Zodat hij het gevoel te krijgen dat hij belangrijk is.
En je hebt de echte pro’s die voor de show aankomen en alles met de stagemanager doornemen. Ze zijn communicatief sterk, werken goed samen en zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt. Van een goede tourmanager zal je als fotograaf nooit last hebben, omdat die er vooraf voor zorgt dat alles goed geregeld is. Wil de artiest niet dat je foto’s maakt op het podium? Dan weet de stagemanager daar vanaf en zal die er voor zorgen dat dit duidelijk is. Zodat jij weet waar je aan toe bent.
Tip 4. Zorg ervoor dat je niet met te veel mensen tegelijk op het podium staat.
De artiest, fotografen, videografen, tourmanagers, social media managers, groupies, de buurjongen van. Het kan al snel redelijk druk worden op een klein podium. Sommige stagemanagers hanteren daarom een x aantal mensen tegelijk regel voor op het podium. Probeer jezelf hier ook aan te houden. En als je weet dat het druk is. Zorg er dan voor dat je vooraf al een plan hebt om je foto’s te maken, om daarna weer door te kunnen. Sommige artiesten hebben er minder moeite mee en hanteren een ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd beleid’ omdat dit meer in het soort type show past wat ze willen geven.
Tip 5. Fotografeer zo efficiënt mogelijk wanneer je op het podium staat.
Als het goed is heb je door je contactmoment met de stagemanager een duidelijk beeld gekregen van je beweeg ruimte op het podium. Hier zijn nog een aantal tips om zo efficiënt mogelijk te werken op het podium.
Visualiseer alvast wat voor foto’s je wilt maken voordat je het podium betreed
Weet waar de livestreams camera’s staan zodat je niet in beeld komt
Buk indien nodig
Check je instellingen
Luister naar de muziek
Pak het moment als het er is
Tip 6. Ga niet tussen de DJ en de monitors staan om te fotograferen
De monitors zijn muziek boksen die links en rechts naast de DJ staan. Deze boksen helpen de DJ om te luisteren of zijn mix goed in sync loopt. Daarom heeft de artiest deze geluidsgolven nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Deze ruimte zorgt er ook voor dat hij een stukje personal space heeft. Wanneer je te dichtbij komt zal je hem daarom niet alleen beroven van zijn geluidsgolven, maar ook een grote kans hebben dat je hem uit zijn flow haalt.
Tip 7. Gebruik als festival fotograaf geen flitser om artiesten te fotograferen.
Ondanks dat er op festivals en evenementen vaak al genoeg licht heen en weer beweegt kan het erg vervelend zijn voor een artiest om constant in het gezicht geflitst te worden door een fotograaf. Wat zou jij ervan vinden als iemand jouw tijdens het fotograferen in je gezicht flitst? Niet leuk toch? Er zijn natuurlijk uitzonderingen te bedenken. Hier geld ook de regel, wat is je relatie tot de artiest? Soms kan het voorkomen dat je samen met de artiest juist een “money” shot met het publiek wilt maken. Op dit soort momenten kan je weer wel je flitser gebruiken.
Tip 8. Indien mogelijk, stel jezelf voor als de festival fotograaf aan de artiest voor de show begint.
Het klinkt nu een beetje alsof artiesten een hekel hebben aan festival fotografen en dat ze je het leven moeilijk willen maken. Dat is zeker niet het geval. De meeste artiesten waarderen de vette shots die fotografen van ze maken en ze begrijpen daarom ook dat er een wisselwerking moet ontstaan.
Mensen stoppen mensen die ze niet, of nog maar net kennen altijd onbewust in een bepaalde categorie. Vriend of vijand. Dit is een overlevingsmechanisme vanuit de jagers en verzamelaars periode die we nu nog vaak toepassen. Door een positieve eerste indruk zal je sneller in de vriend-categorie geplaatst worden. Dit zal ervoor zorgen dat de artiest zich meer op zijn gemak voelt met jouw aanwezigheid op het podium tijdens de show.
Als je niet in de mogelijkheid bent om dit voor de show te doen. En je merkt dat een artiest jou onverwachts opmerkt op het podium. Communiceer dan kort en krachtig non-verhaal dat je goede intenties hebt. Lach, laat je camera zien en of knik met je hoofd. Als je hem een goed en vertrouwd gevoel geeft, dan kan hij jou ook weer direct uit zijn hoofd zetten en zich focussen op de muziek.
Tip 9. Plaats geen drankjes op de DJ booth
Laat je drinken lekker backstage staan. Wanneer je op het podium staat heb je toch beide handen nodig om je werk goed te kunnen doen. Daarnaast kan het zomaar lelijk aflopen als jouw drankje er voor zorgt dat het publiek tijdelijk niet meer naar muziek kan luisteren. Want water en elektriciteit zijn geen goede combinatie.
Bonus tip: Voor elke regel is weer een uitzondering te bedenken. Dus voel het moment vooral goed aan.
Zo zal een feest DJ er minder moeite mee hebben wanneer die uit zijn “concentratie” gehaald wordt. En als je met een DJ mee op tour bent en je wilt een afsluitende foto maken, dan kan je op dat moment best wel flitsen. Hoe persoonlijker je contact met de DJ, hoe meer je weg kan komen met dingen. Maar in de basis is het belangrijk dat je begrijpt waar je op en rondom het podium rekening mee moet houden tijdens het fotograferen van een festival, concert of evenement. Iedereen is een schakel in het spel om als einddoel het publiek zo’n mooi mogelijke herinnering of beleving te bezorgen. Dus met die gedachten, de juiste intentie en een glimlach op je gezicht kom je altijd al een heel eind. 😁
Wil je zien hoe ik al deze regels doorbreek?
Bekijk dan mijn video tijdens Magic Break festival in Turkije
Leren fotograferen als een professionele event fotograaf?
Ben jij al klaar voor je eerst festival? 🤷🏻♂️
Je kan maar 1 x een goede eerste indruk maken op je opdrachtgever. ✅
In mijn online cursus leer ik je fotograferen als een professionele festival, en event fotograaf!
Zodat jij van jouw eerste opdracht een succes gaat maken! 🤩'
Gratis e-book!
📖 5 tips om je te helpen toegang te krijgen tot festivals en events! 📸
🙋♂️Over Michiel Ton
Hallo, ik ben Michiel Ton. Geweldig je te ontmoeten!
Ik ben een internationale festival en event fotograaf, met veel ervaring in zakelijke evenementen en festivals. Naast fulltime fotograaf ben ik ook afgestudeerd als docent omgangskunde. Ik heb een passie voor het creëren van onvergetelijke herinneringen door middel van mijn fotografie!
👋 Say hi
Comments